Sušenje tepiha – Sve što treba da znate

Svi dobro znamo koliko je higijena tepiha važna. Ukoliko nisu propisno održavani tepisi mogu biti prava deponija prašine, grinja i drugih nečistoća. Kao takvi mogu izazvati alergije i druge zdravstvene probleme, a ako se neredovno održavaju vrlo brzo će izgubiti svoj lep i raskošan izgled.

Mnoga domaćinstva čekaju lepo i toplo vreme kako bi tepihe odneli na pranje. Kao problem uglavnom navode sušenje tepiha tokom zime, koje zbilja u kućnim uslovima zna da bude problematično. Međutim, profesionalno pranje tepiha u Novom Sadu uključuje i njihovo sušenje, nakon kojeg će se vaš čupavi ljubimac u savršenom stanju vratiti u vaš dom.

Zašto je važno da tepih bude brzo osušen?

Većina domaćinstava ima iskustva u ručnom pranju tepiha, jer je to nekada bila uobičajena praksa u svakoj kući. Tepih se tokom letnjih meseci iznosio na dvorište, ribao četkama, a zatim kačio i sušio na suncu. Nakon ovog postupka čišćenja, tepih je u većoj ili manjoj meri bio lišen fleka i nečistoća, ali njegova vlakna bi ogrubela i ućebala se.

Pristup pranju tepiha zavisi od njegovog sastava, ali za sušenje je pravilo univerzalno – tepih treba osušiti što pre, kako voda ne bi dugo bila zarobljena u njehovim vlaknima.

Naime, ako je tepih dugo vlažan, nakupljena voda će dovesti do oštećenja vlakana, naročito ako je reč o prirodnim materijalima, kao što su vuna, svila ili visokoza. Sintetički tepisi su nešto otporniji, ali i za njih se savetuje što brži proces sušenja. Voda u vlaknima, naročito ukoliko je uključena i direktna sunčeva svetlost, dovodi do smanjenja intenziteta boja tepiha. Jednostavnije rečeno – tepih bledi i gubi raskošne nijanse, a može se desiti da usled nakupljene vode požuti ili poprimi sivkast ton.

Profesionalni tretman tepiha uključuje i sušenje, koje se vrši tokom cele godine. Možda niste znali, ali pored prirodnog sušenja tepiha postoji i veštačko – sušenje tepiha u komori.

Prirodno sušenje tepiha

Prirodno sušenje tepiha praktikuje se u toplom delu godine – od aprila do septembra, zavisno od vremenskih prilika. Tepih servis Star Clean u Novom Sadu poseduje prostrano dvorište koje je natkriveno nastrešnicama i omogućava sušenje tepiha na otvorenom.

Pre nego se tepih iznese napolje i stavi na sušenje, odnosno prozračivanje, on se suši i mašinski, nakon pranja. Tepisi se peru u profesionalnim mašinama velike zapremine, u koje mogu da stanu tepisi svih dimenzija. Poslednji deo programa za pranje je centrifugiranje koje rešava najveći udeo vlage u tepihu. Nakon centrifuge tepih je 90% suv i potrebno je iz njega isušiti preostalih 10% vlage. Preostala vlaga iz tepiha se dodatno izvlači hidrantnim usisivačima, koji dodatno ravnaju površinu tepiha.

Tako osušen tepih sadrži minimalni procenat vlage, ali se iznosi napolje kako bi se dodatno prozračio na toplom vazduhu. Ovaj postupak primenjujemo isključivo kada su dani topli i kada nema atmosferskih padavina. Tepih se prilikom sušenja na otvorenom ne izlaže direktnim sunčevim zracima, kako boje ne bi izbledele. U svakom momentu maksimalno posvećujemo pažnju vašem tepihu, kako bi on u vaš dom bio vraćen 100% čist i suv.

Sušenje tepiha u komori

U hladnijem delu godine sušenje tepiha na otvorenom nije opcija. Tepih se kačenjem može prozračiti, ali vlaga u vazduhu bi zahtevala da se danima suši tako okačen, što nikako nije dobro za kvalitet vlakana tepiha. Što je voda duže prisutna u njegovim nitima boje će pre izbledeti, a u slučajevima kada su u pitanju vuneni ili svileni persijski tepisi, oštetiće se i samo tkanje.

Tada pristupamo veštačkom sušenju tepiha što nam omogućava komora za sušenje tepiha.

Komora za sušenje tepiha u našem tepih servisu u Novom Sadu je posebna prostorija specifične namene. Zagrevanjem u komori postižemo visoku temperaturu, dok vazduh sve vreme nesmetano cirkuliše prostorijom. Ovakvi uslovi pogodni su za sušenje tepiha i osušiće bilo koji tepih u svega par sati.

Sušenje tepiha u komori je idealno rešenje, ne samo tokom zimskih meseci, već u svim slučajevima kada tepih brzo treba vratiti vlasniku. Pranje i sušenje se realizuje za svega nekoliko sati i tepih se vraća u vaš dom u fabričkom stanju – 100% lišen vlage i bilo kakvih nečistoća.

Sušenje tepiha u komori je pogodno za sve vrste tepiha, bez obzira da li se radi o vunenim, pamučnim ili sintetičkim prostirkama. Ni na koji način ne oštećuje tepih, bezbedno je, brzo i kvalitetno.

Kada je sušenje završeno i tepih potpuno suv, pristupa se njegovom pakovanju i umotavanju u foliju, koja garantuje da će se vaš tepih higijenski ispravan vratiti u vaš dom.