Prednosti i mane pamučnih tepiha

Prilikom kupovine tepiha mnogi od nas imaju na umu samo njegovu estetsku funkciju. Razmišljamo o boji i dezenu, eventualno veličini, dok se vrstom materijala od kojeg je tepih satkan ne zamaramo previše. Odlučujemo se za kupovinu tepiha koji nam je cenovno dostupan, bez proučavanja sastava. Međutim, sastav je bitan kako za održavanje tepiha, tako i za njegovu dugovečnost.

U širokoj ponudi vunenih i sintetičkih tepiha ponekad zapostavljamo pamučne (viskozne) tepihe koji za određene prostorije doma mogu da budu pun pogodak!

Pamuk je biljka koja ima višestruku primenu i na kojoj je zasnovana tekstilna industrija. Možda niste znali, ali pamučna vlakna se često koriste i u izradi tepiha. Prilikom obrade pamuka koristi se posebna tehnika, kako bi on postao sjajan i dobio svilenkast izgled. Na ovaj način obrađena vlakna koriste se za niti tepiha, dok se osnovnom obradom dobija sirovina za osnovu i potku. Zavisno od završne obrade pamučni tepisi mogu izgledom nalikovati na svilene, a mogu biti i tanki poput krpare.

Pamuk je sirovina koja se lako boji, stoga pamučne tepihe možete kupiti u celom spektru boja izuzetne postojanosti. Obično su pleteni ili ravno tkani, a mnogo su mekši i udobniji od podnih prostirki od jute ili sisala. Pamučni tepisi mogu biti i čupavi, tzv. shaggy, kada su izrađeni od svilenkastih vlakana.

Prenosti pamučnih tepiha

Prilikom kupovine tepiha treba da razmislite koja je njihova namena – u koju će prostoriju biti položeni, koliko je vlage u tom prostoru i koliko će biti podložni prljanju. Kao sintetički i vuneni, pamučni tepisi imaju brojne prednosti zbog kojih vredi razmotriti njihovu kupovinu:

Pamučni tepisi su povoljni

Pamučni tepisi su znatno povoljniji nego vuneni i sintetički. Kupovina pamučnog tepiha ne predstavlja veliku investiciju, stoga ih je moguće češće menjati i na taj način osvežiti enterijer doma. Cene se, zavisno od veličine, kreću do 10.000 rsd. Možete kupiti pamučni tepih u modernim bojama, bez brige da li će postati demode za godinu ili dve.

Veliki izbor boja i dezena

Pamučni tepisi dolaze u velikom broju boja i dezena i lako se mogu uklopiti u bilo koju prostoriju vašeg doma. Izgledaju moderno i pogodni su za minimalistički opremljene prostore.

Održavanje tepiha je jednostavno

Održavanje tepiha napravljenog od pamučnih vlakana neće biti glavobolja kao što je slučaj sa vunenim tepisima. Jednostavni su za čišćenje i pranje, jer su relativno tanki, stoga ih je moguće složiti i oprati u mašini za pranje veša. Naše iskustvo u Star Clean tepih servisu je pokazalo da pamučne tepihe nikako ne treba prati u vrućoj vodi, jer mogu da se skupe.

Antistatička i antialergijska svojstva

Pamučni tepisi upijaju prašinu i imaju antistatičko dejstvo, stoga su dobar izbor za ljude koji pate od alergije ili astme, kao i za porodice sa kućnim ljubimcima. Dlake i nečistoće će se zadržati na vlaknima tepiha, neće lebdeti po vazduhu.

Možete menjati strane

Možda ne bismo trebali da vam damo ovaj savet, ali ako posedujete pamučni tepih sigurno ste ga već otkrili. Kod pamučnih tepiha i lice i naličje su lice, stoga ako napravite fleku, a očekujete goste i nemate vremena za čišćenje, tepih jednostavno možete da okrenete na drugu stranu.

Mane pamučnih tepiha

Pamučni tepisi imaju niz pozitivnih karakteristika, ali imaju i nedostatke koje ćemo vam predočiti u nastavku teksta:

Pamučni tepisi se lako flekaju

Pamučni u odnosu na sintetičke i vunene tepihe više upijaju tečnost. Ako prospete vino ili kafu na pamučni tepih, nećete imati priliku da upijete višak vlage i očistite mrlju na klasični način. Pamučna vlakna će upiti svu vlagu za tren, baš kao što je slučaj i sa materijalima kojima se tapacira nameštaj.

Mrlje koje su zahtevne za čišćenje, poput mrlja od kafe, vina ili čokolade, najbolje je tretirati odmah po nastanku, u suprotnom ćete imati trajni podsetnik na nezgodu koja se desila. Ako mrlje na nameštaju ili pamučnom tepihu ne možete da očistite univerzalnim deterdžentima, dubinsko pranje nameštaja i tepiha u tepih servisu u Novom Sadu rešiće vaš problem.

Nisu čvrsto fiksirani za pod – klizaju

Pamučni tepisi nisu teški i ne prijanjaju na pod kao vuneni i sintetički tepisi. Lako se pomeraju i klizaju po podu, naročito ako su manjih dimenzija. Ovo je naročito nezgodno ako imate decu, koja bi mogla da se povrede ako im se tepih izmakne ispod nogu. Ako želite da vaš pamučni tepih stoji u mestu, moraćete da kupite i gumenu podlogu. Imajte na umu da podloge mogu da koštaju koliko i sama pamučna podna prostirka.

Skloni su gužvanju

Nakon pranja u veš mašini pamučni tepih može biti potpuno izgužvan, bez obzira na koliko malo obrtaja podesite centrifugu prilikom ceđenja. Iako je mašinsko pranje lako izvodljivo, sušenje zbog gužvanja može da bude problematično. S druge strane, ako pamučni tepih nije dobro isceđen, od viška vode u vlaknima može da požuti.

Stoga preporučujemo profesionalno pranje i sušenje pamučnih tepiha u našem tepih servisu u Novom Sadu. Profesionalni tepih servis poseduje mašine za sušenje velikih dimenzija, koje će sprečiti „lomljenje“ pamučnog tepiha.