Kako održati tepih ako u domu imate kućnog ljubimca

Nije tajna da tepisi mogu da budu zahtevni za održavanje, zavisno od sastava i namene u prostoriji. Međutim, ako imate kućnog ljubimca, posao oko održavanja tepiha se udvostručuje.

Kućni ljubimci unose mnogo ljubavi i neprocenjivih trenutaka u život, ali i mnogo nereda u stan. Dlake su posvuda, a neretko se dešava da posip završi svuda po stanu, da se nužda obavi gde ne treba i da nameštaj poprimi neprijatne mirise. Sa životinjama u kući nikada ne može biti savršeni red, ali srećom postoje načini da se „problemi“ saniraju.

Usisavanje

Usisavanje je obavezna praksa koja spada u održavanje tepiha u svakom domu, bilo da u njemu živi kućni ljubimac ili ne. Međutim, ako ste vlasnik krznenog ljubimca, mačke ili psa, usisavanje bi trebalo da postane vaša svakodnevica. Usisavanjem se izvlače nečistoće sa površine tepiha – dlake, prašina i druge nečistoće. Redovnim usisavanjem ćete sprečiti da prljavština prodre do dubljih slojeva tepiha, odakle je uklanja samo dubinsko pranje.

Usisavajte svakodnevno prostorije u kojima boravi vaš kućni ljubimac. Usisavanje treba da bude temeljno. Svaku površinu pređite bar 3-4x, a usisivač usmerite u suprotnom smeru od pravca vlakana tepiha.

Čišćenje mrlja

Svakom kućnom ljubimcu se „omakne“ pre ili kasnije da se uneredi tamo gde ne bi trebao. Pored neprijatnih mirisa, problem su i fleke koje mogu da budu trajni podsetnik na incident. Ako se nezgoda desi, bitno je da reagujete odmah. Čvrstu materiju pokupite i uklonite sa tepiha, a na fleku zavisno od sastava tepiha nanesite sredstvo za čišćenje.

Vuneni tepih je specifičan za održavanje, te ako ga posedujete, morate da budete obazrivi prilikom uklanjanja fleka. Vuneni tepih ne trpi univerzalne deterdžente, jer mogu da naruše izgled njegovih vlakana ili da ga izblede. Koristite deterdžent koji je predviđen za vunu.

Naše iskustvo u tepih servisu Star Clean je pokazalo da je sintetički tepih je nešto manje zahtevan za uklanjanje fleka u kućnoj radinosti. Ako imate sintetički tepih, bilo da je akrilni ili polipropilenski, možete napraviti jednak rastvor vode i deterdženta i naneti ga na mrlju.

U oba slučaja bitno je da prvo upijete višak vlage sa uflekanog mesta, čistim ubrusom, a zatim da ribate mrlju od njenog centra ka spoljašnjim rubovima. Nikako ne treba da je trljate velikim pokretima, jer ćete samo razneti prljavštinu i proširiti fleku i na čisti deo tepiha.

Neutralisanje neprijatnih mirisa

Mačke i psi, ma koliko ih voleli, imaju specifičan miris, koji se godinama uvlači u tepihe i tapacirani nameštaj. Ovaj problem je možda i izraženiji sa mačkama, koje nuždu obavljaju u posipu u stanu. Postoji način da neutrališete mirise kućnih ljubimaca.

Sodu bikarbonu obilno pospite po svim delovima tepiha. Najbolje bi bilo, ako postoji mogućnost, da je ostavite da prenoći na tepihu, a da je potom ujutru temeljno usisate. Soda bikarbona je poznata po tome što vezuje za sebe neprijatne mirise i delovaće i na miris kućnih ljubimaca. Na ovaj način možete privremeno da odgodite dubinsko pranje tepiha i dubinsko pranje nameštaja.

Nakon tretmana sodom bikarbonom, tepih možete osvežiti rastvorom alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće u količini od 4dl pomešajte sa 3.6l vode. Istrljajte ovim rastvorom tepih, pazeći da ga ne natopite previše. Sirće ima jak miris, ali ne brinite, brzo će izvetriti, kroz svega par sati.

Pre nego pristupite ovom postupku isprobajte rastvor na malom delu tepiha, najbolje ispod kauča ili fotelje. U dugotrajnom radu na čišćenju tepiha svih vrsta u tepih servisu Star Clean imali smo prilike da vidimo oštećenja koja su nastala amaterskim čišćenjem proizvoljnim količinama sredstava za čišćenje. Recimo, vuneni tepih ne reaguje najbolje na sirće, te postoji mogućnost da ga oštetite ovom metodom čišćenja.

Osvežavanje tepiha

Tepih možete brzinski osvežiti jednostavnim trikom. Pomešajte dve šolje boraksa i 25 kapi eteričnog ulja. Možete da koristite ulje lavande, eukaliptusa, narandže. To su ulja koja će prostorijama docnije dati svež i okrepljujući miris. Dobro pomešajte smesu i obratite pažnju da je ulje jednako raspoređeno. Nanesite smesu na tepih ravnomerno, ostavite da deluje desetak minuta, a zatim temeljno usisajte. Mirisi kućnih ljubimaca će biti otklonjeni, a ceo prostor će poprimiti prijatan miris.

Profesionalni tretman tepiha

Bez obzira koliko ste uredni i pedantni, neke fleke je jednostavno nemoguće sanirati u kućnim uslovima, jer zahtevaju podrobno ribanje, a zatim i sušenje, koje je nemoguće za izvesti. Ako imate kućne ljubimce vašim tepisima je potrebno dubinsko pranje bar dva puta godišnje, kako bi bili dobro istrešeni, oslobođeni nečistoća i fleka, blistavih i živih boja i finog mirisa.

U našem tepih servisu u Novom Sadu imali smo prilike da vršimo dubinsko pranje svih vrsta tepiha, od sintetičkih do najfinijih vunenih tepiha. Dugogodišnje iskustvo u pranju tepiha u Novom Sadu omogućilo nam je da prepoznamo kako da pristupimo kojoj mrlji, čime da je tretiramo, bez da narušimo izgled vašeg dragocenog tepiha. Vaši tepisi će biti detaljno oprani i perfektno osušeni, pre nego ih isporučimo natrag u vaš dom.

Na vama je da uživate u igri i ljubavi sa vašim četvoronožnim prijateljima, a na nama je da se postaramo da vaš tepih bude savršeno čist i mirisan dekor u vašem domu.