Kako najbolje očistiti vuneni tepih

Vuneni tepisi su oduvek bili sinonim za raskoš i kvalitet. Izgledaju lepo i skupoceno, mekani su i topli, hipoalergenski su i prirodni. Vuneni tepisi, kao što su recimo persijski, su toliko dugovečni da se prenose iz generacije u generaciju i sa godinama na gube na vrednosti.

Kako bi vuneni tepih zadržao lep izgled i imao dug životni vek, neophodno ga je pravilno održavati. Pravilno održavanje tepiha podrazumeva redovno usisavanje, uklanjanje mrlja čim se pojave i povremeno dubinsko pranje tepiha.

Usisavanje vunenog tepiha

Briga o vašem vunenom ljubimcu počinje od momenta kada ga rasprostrete u svom domu.

Usisavanje se vrši svakodnevno u prvih nedelju dana od postavljanja tepiha. Na ovaj način ćete iz vunenih vlakana ukloniti prašinu i sitna vlakna koja su se nataložila dok je tepih stajao u skladištu. Nakon prvih nedelju dana vuneni tepih ćete usisavati po potrebi – zavisno od prometnosti prostorije u kojoj se nalazi. Ako je tepih u dečijoj sobi ili dnevnoj sobi, usisavajte ga svakog dana. Ako je u prostorijama u kojima se ne krećete mnogo, dovoljno je usisati ga jednom ili dva puta nedeljno.

Usisavajte sporim pokretima i prelazite istu površinu više puta, kako biste uklonili sve nečistoće iz vašeg vunenog tepiha.

Istresanje vunenog tepiha

Vunene tepihe je povremeno poželjno izneti napolje, na sunce i svež vazduh, koji će uništiti bakterije i grinje koje se nakupljaju u prirodnim materijalima. Vuneni tepih je poželjno dobro istresti, kako bi se oslobodio prašine koju ni usisivač nije uspeo da pokupi.

Istresanje, tzv. „lupanje“ tepiha uvek izvodite s naličja, kako ne biste oštetili tepih.

Pranje tepiha od vune

Vuneni tepisi su relativno laki za održavanje i uklanjanje mrlja, jer je vuna prirodan i otporan materijal. Naravno, treba pripaziti i izbegavati fleke koliko je moguće, ali nekada su jednostavno neizbežne. Ne treba da paničite ako se nešto prolije po vašem skupocenom tepihu. Bitno je da reagujete odmah, jer je većinu fleka moguće ukloniti bez većih poteškoća.

Pre nego otpočnete pranje tepiha morate ispoštovati sledeća pravila:

  • Nemojte koristiti bilo kakav deterdžent, a naročito ne prašak za rublje. Profesionalci za pranje tepiha iz našeg tepih servisa u Novom Sadu savetuju da koristite isključivo sredstva namenjena za čišćenje vune. U suprotnom tretirani deo tepiha može da izbledi ili završi oštećen.
  • Nikada nemojte trljati mokru fleku na tepihu. Na ovaj način ćete samo proširiti mrlje i razneti ih i po čistim delovima tepiha. Uzmite suvu čistu krpu ili papirne ubruse i utapkajte vlagu, a tek onda može da usledi pranje tepiha.
  • Prilikom čišćenja fleka ne treba da ribate od centra fleke prema rubovima, nego obrnuto – od rubova ka unutrašnjosti, kako ne biste proširili fleku – kažu naši stručnjaci za dubinsko pranje tepiha iz servisa Star Clean Novi Sad.
  • Ako niste sigurni kako da uklonite fleke ili nemate odgovarajuća sredstva, pozovite naš tepih servis u Novom Sadu koji će vam pomoći savetom ili dubinski oprati vaš nameštaj ili tepih.

Mrlje od crnog vina

Crno vino utapkajte na način koji smo opisali u prethodnom delu teksta. Napravite rastvor od jedne kašike tečnog sapuna, jedne kašike sirćeta i dve šoljice mlake vode. Belom krpom (nikako ne koristite krpe u boji, kako ne bi obojile tepih – savet je koji dolazi iz tepih servisa u Novom Sadu) nanesite rastvor na fleku, a zatim ga utapkajte suvom krpom. Postupak ponavljajte dok mrlja ne nestane.

Na ovaj način moguće je ukloniti fleke i od drugih alkoholnih i gaziranih pića (Koka-kola), kao i od kafe.

Mrlje od čokolade

Čokolada sadrži masnoće koje se upijaju u vunu, stoga je bitno reagovati promptno. Uklonite površinske ostatke čokolade, a zatim napravite rastvor vode i amonijaka i blagim tapkanjem ga nanesite na fleku. Obzirom da su vunena vlakna debela, možda ćete morati da ponovite postupak više puta.

Fleke od čokolade znaju da budu prilično tvrdokorne. Ako ne uspete da ih se oslobodite, ne očajavajte. Profesionalno dubinsko pranje u tepih servisu u Novom Sadu će ih ukloniti brzo i jednostavno.

Mrlje od flomastera

Ako imate decu, fleke od mastila i flomastera su izvesne. Fleke tretirajte 96% alkoholom, jer ćete tako ukloniti pigment. Nakon toga upotrebite rastvor deterdženta za vunu, sirćeta i vode. Fleke će nestati.

Mrlje od voska

Mrlje od voska ćete sa vunenog tepiha ukloniti jednostavno. Naši stručnjaci za održavanje tepiha iz tepih servisa u Novom Sadu preporučuju da pustite vosak da se ohladi, a zatim kašičicom sastružete vosak sa vlakana tepiha. Mesto na kojem je vosak proliven prekrijte čistom belom hartijom, a zatim zagrejanom peglom pređite preko tog dela. Vosak će se otopiti i zalepiti za papir.

Profesionalno dubinsko pranje vunenih tepiha

Bez obzira koliko ste pedantni, tepisi se prljaju. Prašina i druge nečistoće se talože na vašem tepihu svakoga dana. Dubinsko pranje tepiha je neophodno sprovoditi bar jednom godišnje. Dubinsko pranje je nemoguće izvesti u kućnim uslovima, jer se vrši pod pritiskom, specijalnim aparatima koji izvlače sve vrste fleka, a čuvaju vaš tepih.

Umesto da se sami mučite sa ribanjem i sušenjem vunenih tepiha, dopustite profesionalcima da taj posao urade umesto vas. Tepih servis Star Clean Novi Sad će učiniti da vaši vuneni tepisi zasijaju kao novi i da takvi ostanu dugi niz godina.