5 saveta za kupovinu novog tepiha

Kupovina tepiha je prijatan zadatak, ali često ume da bude i teška odluka, jer je izbor i više nego raznovrsan. Prilikom kupovine novog tepiha ne treba razmišljati samo o boji i dezenu, nego i o vrsti materijala od kojeg je satkan, prometnosti prostorije i potreba. Isti tepih neće biti odgovarajući za trpezariju i spavaću sobu, stoga je potrebno uzeti više faktora u obzir, pre nego napravite izbor.

Tepisi su divan dekorativni element svake prostorije, ali pored estetske funkcije imaju ulogu zvučnog i toplotnog izolatora prostora. Mogu da unesu život u prostoriju, ako odaberete jarke boje ili upečatljive dezene, naročito ako je ostatak nameštaja u neutralnim bojama. Tepisi mogu dati i notu luksuza i elegancije prostoriji u kojoj su položeni, ako su u smirujućim tonovima ili gustog vunenog tkanja.

Pripremite se za kupovinu

Pre nego pođete u salone tepiha odgovorite na sledeća pitanja:

  •         Koja je namena prostorije u kojoj će biti tepih?
  •         Da li će biti podložan čestom prljanju?
  •         Da li imate decu ili kućne ljubimce?

Vrsta tepiha i njihovo održavanje

Tepisi po sastavu mogu biti od prirodnih materijala ili sintetički. Vrsta materijala od kojeg je tepih satkan ne utiče samo na njegovu cenu i izgled, jer danas lako možete kupiti sintetički tepih koji izgledom savršeno oponaša vuneni tepih. Od vrste materijala će zavisiti i održavanje tepiha, lakoća uklanjanja mrlja, sušenje, upijanje prašine i niz drugih faktora.

Vuneni tepih je odvajkada ozbiljna finansijska investicija, ali isplati se uložiti u njegovu kupovinu. Ne upija vlagu i prilično je otporan na fleke, a uz pravilno održavanje izgledaće lepo i nakon deset godina od datuma kupovine. Naše iskustvo u tepih servisu u Novom Sadu pokazalo je da vuneni tepisi nisu pogodni za vlažne kuće, jer upijaju mirise, te lako mogu povući miris buđi. Nisu najsrećnije rešenje ni za domove sa kućnim ljubimcima, upravo iz navedenog razloga.

Sintetički tepih je povoljniji nego vuneni, a možete birati između tepiha mešovitog sastava, polipropilenskih i poliakrilnih. Na tržištu su dostupni u celom spektru boja, dezena i veličina, stoga ne sumnjamo da ćete lako pronaći odgovarajući. Sintetički tepih je relativno jednostavan za održavanje i uklanjanje mrlja, a uz to se i brzo se suši. ima antistatičko dejstvo i privlači prašinu, stoga je pogodan i za ljude i decu koje muče alergije.

Boja i dezen tepiha

Boja i dezen tepiha najviše zavise od dekora vašeg doma. Ako je nameštaj neutralnih tonova prostor možete osvežiti neobičnim tepihom upečatljivih boja. Nasuprot, ako je nameštaj u jakim bojama birajte neutralniji tepih, kako prostorija ne bi postala prešarena i naporna za boravak.

Svetle boje kao što su bež, siva, bela i pastelne nijanse stvaraju utisak većeg prostora. Zelena, plava i tirkizna boja imaju smirujući efekat, ali imajte u vidu da se na njima vidi svaki končić i svaki trun nečistoće. Zlatne i bordo nijanse će dati dozu luksuza i elegancije prostoriji i učiniti da izgleda veće i dublje.

Tamnije nijanse mogu da prikriju fleke, dok će na svetlima svaka nedovoljno dobro uklonjena fleka biti uočljiva. Fleke je neophodno uklanjati čim se jave, jer što fleka duže stoji manja je verovatnoća da će u potpunosti moći da se očisti. Profesionalno pranje tepiha u Novom Sadu dostupno je tokom cele godine, čak i zimi, a preporučljivo je tepih tretirati dubinski bar dva puta godišnje.

Ako vaš izbor padne na tepih u jarkim nijansama pre čišćenja u kućnim uslovima uvek testirajte sredstvo za čišćenje na delu tepiha koji nije uočljiv, najbolje ispod nameštaja. Tokom godina rada u tepih servisu u Novom Sadu imali smo prilike da vidimo da agresivni čistači umeju da oštete tepih, da izblede boju i ućebaju vlakna. Stoga, ako eksperimentišete, činite to tamo gde se najmanje vidi.

Veličina tepiha

Veličina tepiha zavisi od prostorije u kojoj će biti položen. Univerzalno pravilo je da tepih ne sme da izgleda kao ostrvo koje usamljeno pluta u središtu sobe. Nameštaj ne treba da okružuje tepih, već tepih treba da se nalazi barem ispod polovine nameštaja, odnosno da bar prednje nogare nameštaja naležu na njega.

 Idealni su tepisi koji se protežu od zida do zida ili prekrivaju najveći deo prostorije. Prilikom sedenja na kauču ili fotelji noge treba da vam budu na tepihu. Ako je reč o trpezariji, kada izvučete stolicu od trpezarijskog stola, stolica i dalje treba da bude na tepihu. Na ovaj način ćete izbeći lomljenje ivica tepiha i obezbediti prijatno iskustvo tokom boravka na samom tepihu.

Podloga za tepih

Prilikom kupovine novog tepiha investirajte i u podlogu za tepih. Podloga će omogućiti da tepih savršeno prijanja na pod i da se ne pomera, a pomoći će i u očuvanju njegovog izgleda i dugovečnosti.

Podloga može da bude gumena ili sunđerasta, sprečava brzo habanje tepiha, a doprinosi i zvučnoj i toplotnoj izolaciji prostora. Za prostorije koje su prometne i u kojima se konstantno boravi birajte deblje podloge, dok će za spavaće sobe i manje korištene prostorije biti pogodne i tanke.